2011. április 9., szombat

Per indul a kazángyár miatt

BAON.HU Biztossá vált, hogy a bíróságon folytatódik a TE-Ganz-Röck félegyházi gyárának ügye. A felszámoló ugyanis bejelentette: megtámadják azt a szerződést, mellyel az ingatlan tulajdonjoga a Vegyépszer érdekeltségi köréhez tartozó Traktus Kft.-hez került.

Mint arról korábban írtunk: a gyáringatlan tulajdonjogát a TE Ganz-Röcktől – melynek egyik tulajdonosa a Vegyépszer volt – opciós (vételi) jog gyakorlásával a szintén a Vegyépszer tulajdonába tartozó Traktus Kft. szerezte meg. Ennek következményeként viszont az üzem körülbelül 2,5 milliárd forint értékű épületeit nem lehetett bevonni a felszámolásba – ami azzal is jár, hogy a hitelezők és az elmaradt bérüket hónapok óta váró munkavállalók kifizetésére egyelőre semmilyen forrás nincs.

Buga Tamás, a felszámoló Kelet-Holding Zrt. vezérigazgatója ugyanakkor kedden bejelentette az összegyűlt körülbelül ötven dolgozó előtt: még a héten benyújtja a keresetet a bíróságra a gyár felszámolás előtti kimentését célzó ügylet miatt. Hozzátette: kezdeményezte a Traktusnál a peren kívüli megegyezést, de nem sikerült megállapodnia a céggel, mert ott úgy tartják: jogszerűen gyakorolták az opciót és került tulajdonukba az ingatlan.
Lapunk korábban úgy értesült, hogy a kft. 2009. szeptemberében nyújtotta be kérelmét, noha a cégkivonat tanúsága szerint csak 2010. márciusában jegyezték be.
A tájékoztatón szó esett arról a törökországi projektről is, melynek keretében a Ganz két kazán kivitelezését végezte Kangalban. A felszámoló elmondta: az évekkel ezelőtt indult munka 95 százalékban elkészült, és a közelmúltban lezajlott ankarai tárgyalások során megállapodtak a török féllel, hogy a Ganz teljesíti hátralévő kötelezettségeit, elvégzi a garanciális javításokat, hogy a még kifizetetlen 4 millió eurós követelését megkaphassa. A kinti megállapodás ellenére a török villamossági vállalat nemrég levélben felmondta a szerződést, és egyben lehívta az Eximbanknál lévő több mint 4 millió eurós jóteljesítési garanciát is.
Buga Tamás szerint mivel így már a magyar államot is jelentős kár érte, nagy esély van arra, hogy a két ország között miniszteri szintű egyeztetés jöjjön létre, ami a Ganznak csak jó lehet. Az is kiderült, hogy még mindig hatvan-hetven munkavállalónak nem készült el a munkaügyi igazolása.
Lapunknak Eszik Jánosné elmondta: ő tavaly májusban mondott fel, de máig nem postázták papírjait. A munkanélküli hölgy a bérgarancia alapból 160 ezer forintot kapott, de számításai szerint még 280 ezer forinttal tartoznak neki, és férje is jogosan követel 100 ezer forintot. A felszámoló további türelmet kért, kijelentve: folyamatosan dolgoznak, de nagy mennyiségű papírmunkáról van szó. Hozzátette: a bérkövetelések a felszámolás ideje alatt nem évülnek el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése