2010. december 21., kedd

Vége a mozinak

Közös megegyezéssel megszűnt a kiskunfélegyházi önkormányzat és a Petőfi mozit működtető vállalkozó között még 2006-ban létrejött szerződés.

A félegyházi képviselő-testület legutóbbi ülésén foglalkozott a városi mozi kérdésével. A téma azért is aktuálissá vált, mert 2011. februárjában lejárt volna a filmszínház üzemeltetési szerződése. Viszont a három termes, összesen 180 férőhelyes Petőfi mozit 2001 óta működtető vállalkozó, Turcsányi Zoltán már novemberben jelezte az önkormányzatnak: a jövőben nem tudja folytatni az üzemeltetést. 


Több indokot is felhozott levelében. Döntésében a legnagyobb súllyal az art mozi látogatottságának drasztikus visszaesése játszott szerepet. Míg 2006-ban 30 ezer néző ült be a vetítésekre, idén 14 ezer látogató sem volt, ennyi pedig kellene ahhoz, hogy a jegybevételek fedezzék a kiadásokat. A vállalkozó pedig már nem tudta tovább kompenzálni a hiányt.

Az üzemeltető emellett azért sem folytatja, mert meglátása szerint már nem lehet számítani az állami szervezetek (Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Mozgókép Közalapítvány) támogatására sem – vagy nem írnak ki pályázatokat, vagy a megítélt összegeket nem fizetik ki. A központi támogatás biztosította eddig a Petőfi Mozi működési költségének harmadát, így ennek a pillérnek a kiesése is nagy gondot jelent. Turcsányi Zoltán szerint emiatt egyébként az országban működő többi art mozi helyzete is kritikus.  

A félegyházi üzemeltető harmadik indoka az volt, hogy a szerződés ellenére novemberig nem kapta meg az idei önkormányzati támogatást. Az első negyedévi bérleti díjat átutalta a városnak, de novemberben a hivatal a fennmaradó összeg rendezésére szólította fel. A vállalkozó levelében mindezt inkorrektnek tartja. Leírja azt is: az utóbbi időkben egyre kevesebb pályázaton tudott indulni, mivel az „öszvér” vállalkozási formát – profitorientált vállalkozás által üzemeltetett non-profit kultúraterjesztés – a legújabb kiírások nem ismerik.
A képviselő-testület hozzájárult a szerződés közös megegyezéssel való megszüntetéséhez. Egyben február 8-ai határidővel pályázatot is hirdetett a Petőfi mozi működtetésére. Az elvárt minimális üzemeltetési díj évi 1,3 millió forint + áfa, a jelentkezőknek vállalniuk kell az art moziként való működtetést. 

A Zimmer Ferit meg biztos leadják a héten

A Petőfi Moziban december 22-ig napi két vetítés van meghirdetve: A padláson című cseh-szlovák-japán animációs film és a Zimmer Feri 2. magyar vígjáték. Mint az eddigi üzemeltetőtől megtudtuk: ezek a programok még lemennek, az viszont kérdéses, hogy a két ünnep között és januárban lesznek-e előadások. Az ő kontraktusa ugyanis megszűnt, de az új üzemeltetővel – feltéve, ha lesz alkalmas jelentkező – csak februárban kötnek szerződést.

– Hosszabb ideig külföldön voltam, nemrég érkeztem haza, és még tájékozódnom kell a testületi döntés hátteréről – mondta lapunknak Turcsányi Zoltán. Hozzátette: októberig összesen napi 4-5 vetítés volt a három teremben (kettő 70, egy 46 férőhelyes), azóta viszont az alacsony nézőszám miatt racionalizálniuk kellett a műsort, így csökkentették a vetítések számát. Mint megtudtuk, idén körülbelül 1500 előadás volt – ha a 14-15 ezres látogatószámot vesszük alapul, akkor alkalmanként átlagosan tízen ültek a székeken.

 Baon.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése