2010. december 21., kedd

Jön az ár! Már harmadfokú a készültség

A Tisza teljes Bács-Kiskun megyei szakaszán, Tiszabögtől Tiszaalpárig harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett érvénybe vasárnap 12 órakor – tájékoztatta a Baont Szatmári Imre polgári védelmi alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője. 

– A folyó várhatóan december 24–én fog tetőzni. A vízszinttel kapcsolatban nem bocsátkoznék jóslásokba, de vélhetően körülbelül két méterrel alatta fog maradni az eddig mért legmagasabb értéknek (Tiszaugnál ez 1010 centiméter volt négy éve – a szerk.), azaz a gátak lábánál lesz a víz – mondta az alezredes.

Tiszakécske térségében a szintén áradó Körösök visszaduzzasztó hatásával is számolni kell, mert így a Tiszán lassabban folyik le a víz. 2006-ban ezért Kécskénél magasabban volt a folyó vízszintje, mint fentebb, Szolnoknál. Szatmári Imre szerint idén ez a visszaduzzasztás nem lesz ilyen markáns.
– A vízügyi szervek előrejelzései szerint az árhullám viszonylag gyorsan levonul, nem fog olyan sokáig nyomást gyakorolni a gátakra, mint idén nyáron, ezért úgy néz ki, tömeges védekezésre, a gátak megerősítésére, magasítására nem lesz szükség. Állandó figyelőszolgálat természetesen működik a helyi lokális problémák, a csurgások, szivárgások, buzgárok megelőzése érekében – jelentette ki Szatmári Imre. 

Baon.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése