2010. december 20., hétfő

A kegyetlen életre tanítanák Tarlóst

Veszélybe sodorja a hajléktalanok életét a fővárosi vezetés utasítása, miszerint legfeljebb december 15-éig maradhatnak Budapest kiemelt aluljáróiban. Jó néhány fedél nélküli a tiltás ellenére változatlanul az aluljárókban tölti az éjszakát, s a helyzet csak annyiban változott, hogy sokan tartanak a közterület-fenntartók zaklatásától. Horváth Csaba éjjel a Nyugati téri aluljáróba látogatott, hogy ellenőrizze, mennyire sikeres Tarlós elképzelése.


"Akkor kifekszem az utcára és megfagyok" - így reagált több hajléktalan is a főváros azon utasítására, miszerint a fedél nélküliek december 15-től nem tartózkodhatnak Budapest 13 kiemelt aluljárójában. Tarlós elképzeléséről szinte mindegyik fedél nélküli hallott, viszont többen is azt mondták, hogy - a városvezetők nyilatkozatai ellenére - semmilyen alternatív ajánlatot nem kaptak arra nézve, hogy hol töltsék az éjszakát. Ugyan kevesebb hajléktalan él már az aluljárókban, viszont az onnan kiszorultak kénytelenek a sokkal veszélyesebb terepnek számító külvárosba, esetleg erdőkbe menni - írta a Népszava.


A legtöbben tehetetlenül viselik, hogy a közterület-fenntartók és a rendőrség ezentúl bármikor kényszert alkalmazhat ellenük. Sokan a "razziák" idejére megpróbálnak máshol menedéket keresni, majd néhány óra múlva visszahúzódnak az aluljárókba.


A helyzet azért állt elő, mert a még szeptemberben kezdeményezett törvénymódosítás felhatalmazza az önkormányzatokat, hogy olyan rendeletet alkossanak, amely kimondja: szabálysértést követ el és megbírságolható az, aki az utcán alszik, illetve nem a jogszabálynak megfelelően "használja" az utcát. A rendelet azonban még nem készült el, így a rendőrök egyelőre csak igazoltatják a hajléktalanokat.



Tarlós István egyébként többször is hangoztatta, hogy a hajléktalan problémát "humánus, ám következetes határozottsággal" oldaná meg. Szerinte ugyanis elfogadhatatlan, hogy a csúcsforgalomban autómosók zaklatják az autósokat. Novemberben ezért bejelentette, hogy a Társadalmi Megbékélés program részeként december 15-i határidővel 116 aluljárói hajléktalan kap speciális elhelyezést.



Budapest főpolgármestere tegnap arról is beszámolt, hogy a programba bevont hajléktalanoknak átmeneti szállókon, munkásszállókon és más hasonló helyeken kínáltak lakhatási lehetőséget. Közülük 30-an nem fogadtak el semmit és ismeretlen helyre távoztak, kilencen önként keresték fel a segítő szervezeteket, 51 főt már elhelyeztek, a többiek elhelyezése pedig folyamatban van.



Az elhelyezésük azonban általában úgy történt meg, hogy előre sorolták őket a hajléktalanszállókra várakozók listáján. Nem történt létszám-bővítés ezekben az intézményekben, ezért valószínűleg tényleg így zajlott - erősítette meg a Népszava értesüléseit Horváth Csaba.



A legtöbben nem kaptak valós alternatívát



"Lehet azzal egyetérteni, hogy legyen nagyobb rend a városban és legyen tisztaság, mert ez a budapesti többség elvárása, ugyanakkor látható, hogy a nagyon rövid időre meghirdetett, azonnali cselekvések egy több évtizedes problémánál inkább kapkodásnak és meggondolatlanságnak tűnnek" - mondta el a Horváth Csaba a Nyugati téri aluljáróban hangsúlyozva, hogy nem szabad rendészeti és esztétikai kérdésként kezelni a kérdést. Nem arra van szükség, hogy eltüntessék a városlakók szeme elől a hajléktalanokat, mert az még nagyobb érzéketlenséget szül - tette hozzá.



A politikus gyümölcsöt és takarót is osztott az ott alvóknak, akik többnyire tehetetlenségükről, kiszolgáltatottságukról számoltak be. A fedél nélküliek a törvény szigoráról ugyan hallottak, de a sokat emlegetett fényképes igazolványról - ami feljogosítaná őket arra, hogy átmenetileg az aluljáróban maradjanak - már nem tudtak semmit.



Egyedi megoldás kell a hajléktalanoknak



Horváth Csaba elmondta, hogy a segélyszervezetekkel közösen több év alatt dolgozták ki azt a szisztémát, ami egyedi szociális megoldást nyújt a hajléktalanoknak. A legfeljebb másfél évig tartó programban a fedél nélküliek háromszintes rehabilitáción esnek át, ami eddig száz százalékban volt eredményes. A több tucat családon alkalmazott módszer a hajléktalanok felfedezésével kezdődik, majd ezután olyan helyet biztosítanak nekik, ahol lelkileg és fizikailag erősödhetnek.



A program egyik kiemelt része, hogy a mentoráltak folyamatos lelki segélyben részesülnek - hangsúlyozta Besenyei György a Hajlék Nélküliek Jövőjéért Alapítvány ügyvezetője, a program vezetője. Miután megerősödtek a fedél nélküliek, a szociális munkások a munka világába is visszavezetik a hajléktalanokat, akiknél így fokozatos lesz a re-integráció.



Ahány sors juttatja a hajléktalanokat az utcára, ugyanennyi féle útnak kell lennie, ami kivezeti őket a gödörből - mondta Horváth Csaba, aki egyben azt is hangsúlyozta, hogy ez egy igen drága program (évente másfél-kétmillió forint családonként), azonban rendkívül hatékony és humánus.



A hajléktalanok és az őket képviselő Város Mindenkié-csoport szerdán tüntetést tartott a Blaha Lujza téren. A résztvevők Tarlós István főpolgármestert 24 órás élmény-programra is meghívták, melynek során, azért, hogy személyes tapasztalatai legyenek, elviszik nappali melegedőbe, hajléktalan-ügyintézésre, éjjeli menedékhelyre...

168 Óra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése