2010. december 19., vasárnap

Megszorítás, elbocsátás

Olykor fájdalmasnak ígérkező racionalizálás fogja jellemezni Halas 2011-es költségvetését, de a működési célú hitelfelvétel így sem kerülhető el.

A város gazdasági életében fordulatra van szükség – áll abban az előterjesztésben, mely a legutóbbi képviselő-testületi ülésen került a városvezetők asztalára. A koncepció – ahogy az várható volt – komoly vitát váltott ki. 


Máté Lajos képviselő a Fidesz –KDNP-frakció részéről kifogásolta, hogy a városnak polgármestert adó Jövőnk Halas Egyesület (JHE) a választások előtt azt ígérte: megszüntetik a kommunális adót. A mostani koncepcióban viszont az olvasható, hogy a kommunális adó eltörlésének legkorábbi ideje 2013-ra tehető. 

Nagy Péter alpolgármester elmondta: valóban az adónem megszüntetésével kívánták kezdeni a munkát, de látva a város anyagi helyzetét, most nem tehetik meg, hogy eltörlik a kommunális adót. Az alpolgármester szerint a 2011–12-es megszorításokra éppen azért van szükség, hogy két év múlva hozzá lehessen nyúlni például a kommunális adóhoz.
Több ellenzéki képviselő is kifogásolta azt a tervezetet, mely szerint a városban emelnék a parkolási díjakat, és zónákat alakítanának ki a nagyobb bevétel reményében. Hozzászólásában Máté Lajos képviselő elmondta: álláspontjuk szerint ingyenessé kellene tenni a városban a parkolást. A felvetésre szintén Nagy Péter alpolgármester reagált, aki szerint ha eltörölnénk a fizetős rendszert, akkor megbénulna a belváros, mert sokan hetekre a parkolókban hagynák az autójukat. 

A koncepció alapján az önkormányzati közalkalmazottak és köztisztviselők bérbefagyasztására lehet számítani. A beadványból kiderül: létszámfejlesztés kizárólag a fenntartóval, vagyis az önkormányzattal egyeztetve valósulhat meg.

Az előterjesztés tartalmazza az intézményrendszer szerkezetére vonatkozó átalakítási irányokat is. Eszerint a szakmai és működési szempontok figyelembevételével közös gazdasági szervezetbe kívánják egyesíteni az oktatási intézmények gazdálkodását. Minden egységnél felül fogják vizsgálni a működést nem veszélyeztető létszámleépítés kérdését, tehát akár elbocsátásokra is számítani lehet. A dologi költségek csökkentése érdekében felmerül a központosított beszerzés lehetősége. A koncepció kitér a kollégiumi ellátás működtetésének megyei kézbe történő átadására is. Az előterjesztésben ugyan név szerint nem szerepel, de információink szerint a Bernáth Lajos Kollégium működtetését adná át a város a megyének. Hunyadi Péter fideszes képviselő az ötlet kapcsán elmondta: ideálisnak tartaná, ha a városvezetők a Bibó István Gimnázium és a II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskola működtetésének átadását is megvizsgálnák. A felvetésre reagálva Váradi Krisztián elmondta: sem a Bibót, sem a II. Rákóczit nem adnák át, hiszen akkor könnyen megeshetne, hogy a megye a Bibót a Szilády Áron Gimnáziumhoz, míg a Rákóczit a Várihoz integrálná, tehát önálló formában megszüntetné ezt a két intézményt. 

A várható likviditási problémák kiküszöbölése érdekében a város meg kívánja hosszabbítani folyószámlahitelének szerződését. Az előterjesztés szerint a működési hiány fedezésére külső források bevonása indokolt, vagyis 2011-ben a megszorító intézkedések mellett is hitelfelvételre lesz szüksége Kiskunhalasnak. 

A költségvetési koncepciót végül módosítás nélkül fogadta el a képviselő-testület. A költségvetés konkrét tervezete jövő év elején kerül a városvezetők elé. 

Baon.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése