2010. december 20., hétfő

Félegyházán nagy a baj

Félegyházát még az ág is húzza. A kenyér után – képletesen szólva – a cirkusz is veszélybe került. Bizonytalanná vált a mozi sorsa is. 

De bárcsak ez lenne a legnagyobb baj! Az ember kapkodja a fejét a híreken: közalkalmazottak tucatjait bocsátják el; összevonják a könyvtárat és a művelődési központot; bezárják a Tourinform irodát; a fideszes-kádéenpés többségű önkormányzat leváltja a pénzügyi bizottság fideszes-kádéenpés elnökét stb. Az önkormányzat emberei alig bírják kiszámolni a sokmilliárdos adósságot.

Autópálya melletti város így még nem járt Európában. S minderre jön még a hitelező bankkal szembeni mélykuruc virtus. Pedig a rendszerváltást követően irigylésre méltó helyzetben volt a város. Itt épült az ország legnagyobb vágóhídja, s az ipar is jól teljesített.

A sportcsarnok PPP-s (pocsék pénzügyi produkció?) konstrukcióját ma már elrettentő példaként emlegetik az országban. Az 1,7 milliárdba kerülő csarnokért 15 éven át durván napi egymillió forintot kell fizetnie a városnak. A kórház erőn felüli, végsőkig való fenntartása szintén megcsapolta a köz kasszáját. 

A képviselő-testületen belül politikai értelemben sokáig kisebbségben "kormányzott" a korábbi polgármester. S ahhoz, hogy ilyen helyzetben évről-évre legyen költségvetés, drága kompromisszumok kellenek. Az iparűzési adók elmaradása, például a Ganz-Röck bedőlésével, ugyancsak érzékenyen érintette a várost.
A jövőt illetően okos dolgot nem tudok mondani. Drukkolok Félegyházának, hogy peregjen a film a moziban, s a sportcsarnokban teltház előtt dőljön el, hogy a Félegyháza vagy a Kecskemét lesz-e a bajnok a kézilabda NBI-ben.

Baon.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése