2010. október 19., kedd

Veszélyben a Móra Gimi

Miért is?

 2010.  július 15-e,  Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének  ülése


Az oktatásról vitáztak. Dr. Garai István Levente indítványozta, hogy a Móra Ferenc Gimnázium hatosztályos képzéséről és egy általános iskola jövőbeni bezárásáról szóló pontokat külön tárgyalják, külön szavazzák.

A továbbiakban vita alakult ki Kapus Krisztián és Garai István között a gimnáziumról annak okán, hogy Garai szerint a városi Fidesz nem először támadja a város legpatinásabb oktatási intézményét.
Abonyi Henrik, mint Kása Zsuzsa, a művelődési osztály vezetőjének megbízott helyettese elmondta, hogy a hatosztályos képzés megszűntetése mintegy félmillió forint pluszbevételt jelentene az általános iskoláknak. Abonyi a helyi Darvas József általános iskola igazgatója, majsai fideszes képviselő, de az előterjesztést Kása Zsuzsa jegyzi.

Ezt az előterjesztést nélkülem, nélkülünk készítették – jelentette ki Rosta Ferenc, a gimnázium igazgatója, és kifejtette, hogy az iskola a távoktatás és a hatosztályos képzés miatt tud nullszaldósan működni. Manapság már ez önmagában is értékes, de az iskolai oktatás magas színvonalát jól jelzik az érettségi eredmények is. A hatosztályos képzés nélkül kibillen a gimnázium költségvetése az egyensúlyból. De ez nem gazdasági kérdés, hanem más jellegű – állítja Rosta, és kéri, hogy vegyék le a napirendről ezt a kérdést. Rosta Ferenc megszólalását gyér taps követte.

Garai név szerinti szavazást kezdeményezett,  Kapus Krisztián megkérdezte, mi ennek az értelme, Nánási Éva aljegyző magyarázata szerint az, hogy minden képviselő a saját szavával mondja ki az igent, vagy a nemet, ezek után a testület név szerinti szavazást tartott a hatosztályos képzésről.

Balla László (Fidesz-KDNP): nem
Bense Zoltán (Fidesz-KDNP): igen
Busa Imre (Fidesz-KDNP): tartózkodott
Dobronyi József (független, korábban az MSZP frakció tagja): tartózkodott
Endre Sándor (Fidesz-KDNP): nem
Ernyes László (MSZP): nincs
Ficsór József (független) : igen
Fliszár Károly (MSZP): nem
dr. Garai István Levente (MSZP): nem 
Gyenes Attila (Fidesz-KDNP): igen
Jankovszki Zoltán(Fidesz-KDNP): nem
Jászberényi László (korábbi MDF-es): igen
Juhász Miklós (Fidesz-KDNP): nincs
Kapus Krisztián (Fidesz-KDNP): igen
Kormányos Imre (MSZP): nem
Lőrinc Tibor (Fidesz-KDNP): igen
dr. Nemes-Nagy Tibor (Fidesz-KDNP):  nem 
Pap István (MSZP): nem
Pataki István (Fidesz-KDNP): nem
Retkes Illés(Fidesz-KDNP): nem
Seres Ferenc (független, korábban az MSZP frakció tagja): tartózkodott 
Tancsa János (MSZP): nem
Vida Pál (SZDSZ): nincs jelen


Végül 6 igen, 11 nem , 3 tartózkodás mellett - hála a nyíltszavazásos kezdeményezésének- megmaradhatott a gimnázium hatosztálya.

Lőrincz Tibor, a Fidesz frakcióvezetője tízperces szünetet kért. A szünetben fideszes frakcióegyeztetés zajlott, vélhetően azért, mert a frakció tagjai szétszavaztak, ki igent mondott, ki nemet, ki tartózkodott.
A szünet után Abonyi Henrik állt fel, és tett egy módosító javaslatot, amit 16 igennel megszavazott a testület. E szerint marad a hatosztályos képzés a Móra Ferenc Gimnáziumban, de megvizsgálják annak hatását az általános iskolákra. És a következő testület novemberben megtárgyalja a vizsgálat ereményét. (Forrás: Kiskunság Online, Kiskunfélegyháza.hu)




 Móra Gimi vs. Consti 1:0

2010. szeptember, Kiskunfélegyháza Constantinum Katolikus Gimnázium

A Constantinum 8 osztályos gimnáziumot indít. Néhány héttel ezelőtt még arról károgtak, hogy a Móra 6 osztályosa tönkreteszi az általános iskolai oktatást. Kapus Krisztián állítása szerint a város is jobban jár na azzal, ha leveszi a 6 osztályos képzéssel járó költségeket a város vállairól, nem terhelve ezzel annak költségvetését.

Az érem másik oldala az, hogy a Consti ehelyett jelentős bevételi forrásokhoz jutna és ezzel  együtt a  Móra Gimi létezése is veszélybe kerülne, de csak ha sikerül a hatosztályos képzést megszüntetni a novemberi testületi ülés folyamán.

Kíváncsian várjuk a folytatást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése