2010. október 22., péntek

Teadélután Orbánnal

Nem lesz a tőke úr mirajtunk, hirdeti (ha nem is dalolva) a nyár óta egyfolytában Orbán Viktor, s röpködnek - bár kétségkívül nem válogatás nélkül - a tőkéssanyargató kormánydöntések, bankadó, egy sor ágazatra kivetett válságadó, megsínylik a magánnyugdíj pénztárak, ám a miniszterelnököt ünneplik (egy híradás szerint egyenesen ütemes tapssal) a tőkések alapítványánál. Az oligarchákat csöppet sem látszik zavarni az oligarchákat ostorozó retorika.


 Nem támadja a tőkét, miért is tenné a kapitalizmus fellegvárában, Barack Obama, viszont kétségtelenül meg szeretné reformálni az amerikai társadalmat, az egészségügyet részben már sikerült is neki, s híveinek vágya, ellenfeleinek vádja szerint az európai szociáldemokrata modellhez hasonlót próbálna létrehozni az Egyesült Államokban. S emiatt ugyanolyan vad támadásoknak van kitéve tőkés körökből, mint hajdan a nagy példakép, Franklin Roosevelt, aki megreformálta és ezzel meg is mentette ezt az amerikai kapitalizmust.
FDR reformjai ellen is "népi mozgalom" indult, szintén hangzatos és az amerikai alkotmányra hivatkozó szólamokkal, Amerikai Szabadság Ligának nevezték és bőven el volt látva pénzzel, utóvégre a nép olyan milliárdos tagjai állták számlát, persze diszkréten, nem az első sorokban tolongva, mint a DuPont fivérek. A New Dealt, benne a társadalombiztosítással, a munkatörvényekkel kikiáltották "szocializmusnak", s meg akarták hiúsítani Roosevelt (első) újraválasztását.

Obama ellenében Tea Party, ha úgy tetszik (és tudatosan pártot felidézve) Teadélután néven szerveződött mozgalom, amelyet nem kisebb buzgalommal reklámoznak és álcáznak. A mai elnök is megkapja a magáét, a szélsőjobb váltakozva nevezi szocialistának, komcsinak, de nácinak is, nem szólva a középső neve, a Hussein kínálta meggyanúsításokról. A Tea Party egyelőre a most novemberi kongresszusi választásokra kaparintott el egy sor republikánus jelöltséget, mintegy előkészítve az utat a soraikból kikerülő elnökjelöltnek Obama legyőzésére. Bár elemzések szerint a jobboldalt csak látszólag forgácsolja szét a szélsőjobb térnyerése, sőt inkább segíti, amit az is sejtet, hogy Bush stratégája, Rove is ott áll a háttérben. Miként e "népi" és "alkotmányvédő" mozgalmat is milliárdosok pénzelik: a New Yorker pár hete nagy cikkben mutatta ki, hogyan finanszírozzák a Tea Party-t ezúttal a Koch fivérek, akiknek együttes vagyonát csak a Bill Gates-é és Warren Buffet-é múlja felül. S hangadóinak a pénzen kívül biztosít fórumot a jobboldali médiabirodalom gazdája, Ruppert Murdoch, akinek hírtévéje, a Fox News foglalkoztatja e mozgalom vezéreit, Glenn Beck kommentátort és Sarah Palint, aki legutóbb McCain alelnökjelöltje volt és esélyes a republikánus elnökjelöltségre is.

Hiába hiányolja hát egy nekibuzdult magyar ultraliberális publicista a honi Tea Pártot, követésre ajálva az "amerikai teadélutánosokat, akik nem hisznek...az állami egészségügyben , a kötelező társadalombiztosításban" : a mi milliárdosainknak aligha van okuk arra, hogy Orbán ellenében finanszírozzák. Vele éppenséggel teázhatnak is.


Avar János újságíró

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése