2011. március 26., szombat

Halálos fenyegetés a Fidesznek

168 Óra Online
Egy neves budapesti történész véleménye szerint Magyarországon az Orbán Viktor miniszterelnök vezette nemzeti konzervatív Fidesz továbbra is a szélsőjobboldali párt, a Jobbik erős nyomása alatt áll. A Der Standard hasábjain Josef Kirchengast Ungváry Krisztiánt szólaltatja meg.

Az Országgyűlésben kétharmados többséggel rendelkező jobboldali konzervatív kormánypárt, a Fidesz által április 18-án elfogadásra kerülő új magyar alkotmány preambuluma „Isten, áldd meg a magyart” szavakkal kezdődik. A folytatásban többször felesküsznek a magyar nemzet nagyszerűségére és azokra a történelmi szolgálatokra, amelyeket Európa védelmében tettek. A jövőben az országot már nem Magyar Köztársaságnak hívják, hanem csak Magyarországnak.

Az egyedüllét és a küldetéstudat történelmileg stabil elemei a magyar önértékelésnek. Az egy évvel ezelőtt megtartott országgyűlési választásokon 17%-kal a harmadik legerősebb párttá vált szélsőjobboldali radikális párt, a Jobbik („Die Besseren”) felemelkedésében extrém formában jut kifejezésre ez az önértékelés. Az 1956-os Forradalom Kutatásának Budapesti Intézetétől Ungváry Krisztián történész úgy gondolja, hogy az új alkotmány Orbán Viktor miniszterelnök egyik reakciója a Jobbik jelentette kihívásra. 
 

„Az a kérdés, vajon Orbán maga hisz-e benne vagy csak ennyire cinikus” – felelte a Standard kérdésére hétfőn este Ungváry egy előadás alkalmával, amelyet a magyar szélsőjobboldaliság szellemi gyökereiről rendezett Bécsben a Wiener Institut für die Wissenschaften vom Menschen. Maga inkább az utóbbira gondol. Miután minden politikus kudarcot vallott, aki valószínűleg túl sok bölcsességet feltételezett a választókról, Orbán nyilvánvalóan arra a következtetésre jutott, hogy a választókat olyan ostobának kell tartani, amennyire csak lehetséges.

Orbán az új alkotmányhoz hasonló projektekkel akarja ellenőrzés alatt tartani a Jobbikot. Ugyanis a szélsőjobboldaliak „halálos fenyegetést jelenthetnek a Fideszre”, hogyha a feszült államfinanszírozási helyzet miatt a kormánynak olyan intézkedéseket kellene meghoznia, amelyek a lakosság széles rétegeinek életszínvonalát csökkenthetik, és amelyek következményeként, ők is hazugsággal lennének megvádolhatók - mint egykor a szocialisták.

Ungváry emlékeztetett arra, hogy az 1920-as években a Trianon-i „békediktátum” következményeként több mint 40, többé-kevésbé nyíltan „nemzeti szocialista” és antiszemita párt létezett Magyarországon. Közülük némelyik - csak látszólag paradox módon - antifasiszta irányultságú is volt. „Ezek nagyobb veszélyt láttak a németekben, mint a zsidókban”. „A falvakban a svábok (betelepült németek), a városokban a zsidók fenyegették a magyarság létét”, ahogyan ezt akkoriban gyakran állították.

Ungváry a Jobbik és más, még szélsőségesebb csoportok antiszemita és roma ellenes irányultságában ennek a kvázi hagyományos magyar szélsőjobboldaliságnak a „modern” formáit véli felismerni. „Számukra a cigányok robotok, a zsidók eszközei, amelyekkel a magyarokat elüldözik a falvakból”. Általában a modernséget, mint valami károsat mutatják be – modern eszközökkel, mint amilyen az internet is. Der Standard
 
Fordította: dr. Gonda László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése