2011. január 19., szerda

Menedék a bajbajutottaknak

Baon.hu
Minimális jövedelemből élő családoknak, illetve agresszív párjuk elől menekülő anyáknak és gyermekeiknek is utolsó mentsvár lehet a Családok Átmeneti Otthona. 

Mónika élettársa elől menekült három kisgyermekével a CSÁO-ba. A férfi tettleg nem bántalmazta, de ahogy az anya mondja: idegileg teljesen tönkretette.
– Játékgépezett, drogozott, a bútorokat törte. Nem tudtam vele tovább élni, és nagyon örültem, hogy itt befogadtak. Hogy mi lesz márciustól, ha lejár a másfél év? Jó kérdés… Lakásomat elárverezik, albérletre pedig nincs pénzem. Szüleim meghaltak, szabad önkormányzati bérlakás nincs – beszél nehéz helyzetükről az anya, miközben legkisebb fiát, a kétéves Alexet öleli. Rajta kívül még a négyéves Krisztiánról és az ötéves Meliszszáról kell gondoskodnia.

– Látogatja őket az apjuk, néha el is hozza a nagyokat az oviból. Ritkán beszélgetünk egymással. Mondja, hogy menjek haza, de kutyából nem lesz szalonna – teszi hozzá a menedékre talált anya.
Laci tavaly februárban munka közben leesett az állványról, kificamodott a válla, így hosszú időre keresőképtelenné vált. Nem tudták fizetni az albérletet, így jutottak a CSÁO-ba. A férj és neje, Angéla négy kislányukkal él egy szobában, melynek szinte a felét az ágyak foglalják el. Ottjártamkor csak Bianka van velük, Nina és Szandi oviban, Viki iskolában. 

– Hol van munka, hol nincs. Abban bízom, hogy összejön egy külföldi állás. Mennék Németországba vágóhídra vagy Ausztriába erdészethez dolgozni – reménykedik a családfő. Felesége hozzáteszi: csak a gyerekek miatt jöttek az intézménybe, nehogy elvegyék őket tőlük, de már nagyon szeretnének kiköltözni, és saját otthonban élni.

A jelenleg a Kapocs Intézmény részeként működő (1985 óta létező) félegyházi CSÁO 2009 októberében költözött a Nyomás V. tanya 5. alatt található épületbe, ahol régebben fertőzőkórház, majd szociális otthon, iskola, legvégül pedig hajléktalanszálló volt. A tizenkét szoba most a rászoruló családok rendelkezésére áll, összesen 40 felnőttnek és gyerekeknek van itt hely. Az intézmény szinte folyamatosan telt házzal működik. Csak félegyházi szülők jelentkezhetnek, és kizárólag 22 évesnél fiatalabb gyerek(ek)kel. 

– Kétféle ok miatt nyújtják be kérelmüket a lakók. Egyrészt olyan családok fordulnak hozzánk, ahol a szülők munkanélküliség vagy más ok miatt minimális keresettel rendelkeznek, nem tudják fizetni az albérletüket, vagy esetleg valamilyen kár miatt lakhatatlanná vált az otthonuk. Rajtuk kívül itt találnak menedéket azok az anyukák is, akiket férjük vagy élettársuk bántalmazott vagy fenyegetett. Valamilyen szinten nekik is védelmet tudunk nyújtani. Előfordult már, hogy az elhagyott apa a kapunkat rugdosta, és rendőrt kellett hívni. Most van olyan várandós anyukánk, aki három testvérével költözött ide, mert a szüleik alkoholisták – mondja a CSÁO vezetője, Jaksáné Réczi Ildikó, miközben körbevezet az intézményben. 

Mint megtudom: a családok másfél évig maradhatnak, a bentlakást az aktuális tanév végéig lehet egyszer meghosszabbítani.

– Sajnos az utógondozás nem megoldott, sokaknak nincs innen hova menniük. Van, aki már négy évet töltött nálunk. Kiköltözik, majd hamarosan újra jelentkezik – részletezi a vezető, milyen kilátástalan az otthonteremtés egyes családoknak. A szállásdíj jövedelemfüggő, családtagonként havi 3870–6450 forint. Az intézmény az iskolai étkeztetést tudja magára vállalni, a lakók egyébként magukról gondoskodnak. A gondozók közös programokkal igyekeznek a családokat közelebb hozni egymáshoz, és legalább a gyerekekkel elfeledtetni ideig-óráig: otthonuk csak átmeneti, és ki tudja, mit hoz majd a jövő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése