2010. december 3., péntek

Elbocsátásokhoz vezethet a vasárnapi zárva tartás

A Jobbik most benyújtott törvényjavaslata megtiltaná, vagy legalábbis szigorúan korlátozná az üzletekben a vasárnapi munkavégzést. A több évtizedes vita megosztja az embereket. A lázadók mindig falakba ütköztek és nem tudták jogszabályba önteni akaratukat. A vásárlók nagy része ragaszkodik a vasárnapi nyitvatartáshoz, nem beszélve a kereskedelmi dolgozók jelentős hányadáról, akik számára az egész heti nyitvatartás állásuk biztonságát jelenti.

Már a nyolcvanas években szorgalmazták az érdekvédők, hogy hagyják dolgozóikat vasárnap pihenni, a hét utolsó napján zárják be az üzleteket. A sokféle érdek ütközése miatt azonban ezt sose sikerült jogszabályba rögzíteni. De a téma azóta se került le napirendről. Legutóbb - a KDNP hasonló javaslata után - a Jobbik nyújtott be törvényjavaslatot a vasárnapi munkavégzés megtiltásáról. Mindez a Fidesznek dilemmát jelent. Akár bólint ugyanis, akár elutasít, egyik variáció sem lesz népszerű: vagy koalíciós partnerét, a KDNP-t bosszantja, vagy a nagyvállalkozók nemtetszését vívhatja ki.




Az érdekek különbözősége ma ugyanolyan, mint korábban. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára kérdésünkre elmondta, maguk a kereskedők is három táborra szakadnak a vasárnapi nyitvatartást illetően. Az első tábor egyetért a Jobbik javaslatával, a másik leszögezi, hogy csak úgy fogadja el a javaslatot, ha mindenki - kicsi és nagy bolt - egyaránt bezár. A harmadik csoport nem szeretné, ha a jelenlegi szabályozás változna. Ez utóbbiak nyilván tisztában vannak vele, hogy a javaslat elfogadása esetén az alkalmazottak nagy részét el kellene bocsátani. Az "egyenlősdi" elvét vallókat is meg kell érteni, hiszen a versenyegyenlőséget is szem előtt kell tartani. Vámos György emlékeztetett rá, hogy az üzleteknek csak kisebb hányada tart nyitva vasárnap, ilyenek a nagyáruházak és a kisboltok egy része. A vasárnapi nyitvatartás a vásárlók széles körében népszerű és elfogadott, mivel sokaknak nincs ideje hétköznap bevásárolni. Felmérések igazolják, a hosszabb nyitvatartás nagyobb vásárlásra ösztönzi az embereket.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke örömmel fogadja a javaslatot, szerinte a kereskedelmi dolgozók nagy része támogatja azt. Elegendőnek tartanák, hogy vasárnap csak néhány bolt - például virágüzlet - legyen nyitva. Azokban a boltokban, ahol kevesen dolgoznak, csak úgy tudják megoldani a vasárnapi nyitvatartást, hogy nem tartják be a Munka Törvénykönyvét, nem tudják kiadni a szabadságokat. Sáling szerint nem lenne kisebb az üzletek forgalma, csupán másképp oszlana meg. Emlékeztetett rá, az utóbbi években kialakulóban van a nyugodtabb kereskedés, az emberek túl vannak a vásárlási lázon, vásárlásaikat egyre inkább az ésszerűség, a takarékosság jellemzi. Vidéken pedig egyáltalán nem jellemző a vasárnapi boltba járás. A Spar, a Coop és a CBA egyértelműen támogatja a vasárnapi zárva tartást, mondta a szakszervezeti vezető. Megjegyezte, csatlakoznak az európai szakszervezetek által kezdeményezett aláírásgyűjtő akcióhoz, amely szintén az üzletek vasárnapi zárva tartását szorgalmazza.

Diszkriminatív lépés lenne

A GfK Hungária 2008-as felmérése szerint a napi cikkek forgalmának 40 százaléka pénteken és szombaton bonyolódik. A hipermaketek forgalmának több mint tizede a hét utolsó napján zajlik, a tradicionális kereskedelmi hálózatban és például a drogériákban csak a három százalékot közelíti.

A Tesco tájékoztatása szerint országos szinten a heti forgalom 12,5 százalékát vasárnap bonyolítja le az áruházlánc. A dolgozóknak a rugalmas munkaidő miatt sok esetben előnyös a nyitvatartás. A Tesco azok számára is lehetőséget kíván nyújtani, akik csak vasárnap érnek rá vásárolni. A vasárnapi zárva tartás akár 10-15 százalékos leépítésekhez is vezethet a szektorban. Amennyiben a kis alapterületű (a Jobbik javaslata szerint 175 négyzetméternél nem nagyobb - a szerk.) üzletek mentességet kapnának a kötelező szabad vasárnap alól, az a Tesco álláspontja szerint diszkriminatív lépés lenne.


Horváth Ildikó / Népszava
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése