2010. november 10., szerda

Összeomolhat a filmszakma

Az eddigi filmfinanszírozási rendszer megszüntetését sejteti a kormány költségvetési tervezete, amelyben a Magyar Mozgókép Közalapítvány mindössze egy milliárd forintos támogatással szerepel, ugyanakkor 2 milliárd forintot juttat a nemzetgazdasági tárcának filmtámogatás címszóval. Szomjas Györgyöt, a Magyar Filmművész Szövetség főtitkárát kértük meg a helyzet elemzésére.
Ez év második felében gyakorlatilag leállt a magyar filmgyártás. A támogatást elosztó Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) fél éves költségvetésének 60 százalékát, 1,5 milliárd forintot zárolt a kormány. A csőd közeli helyzetben villámcsapásként érte a szakmát, hogy az idei 5,2 milliárddal szemben a költségvetési tervezetben az MMK mindössze 1 milliárd forinttal szerepel.

-Az MMK és a kulturális tárca az előző kormányzat idején négyéves szerződést kötött, amely 2013-ig érvényes, és összhangban van az Európai Unióval kötött támogatási szerződéssel - mondja Szomjas György. A Magyar Filmművészek Szövetsége főtitkára ez utóbbit lényegesnek tartja, mert a filmtámogatást is európai szinten kell egyeztetni. A négyéves szerződés értelmében 2011-re 6 milliárd körüli költségvetésre számíthatott volna a szakma.

-Tekintettel a nehéz gazdasági helyzetre - mondja Szomjas - a szövetség és a közalapítvány valójában mintegy 4-4,5 milliárd forintos támogatásra számított.
Ez a költségvetés erős megszorításokkal járna, tette hozzá, hiszen nem csak a minden műfajt magában foglaló filmgyártás, hanem a teljes filmes szakma költségeiről van szó az art moziktól, forgalmazástól, folyóirat kiadástól kezdve a nemzetközi tagdíjakig, fesztiválokig, szemléig, de alapszinten működőképes szinten tartaná a finanszírozást, beleértve a közalapítvány adósságának és a banki kamatoknak a törlesztését is. Az előzetes hírek szerint az kulturális kormányzat valóban 4-4,5 milliárdot tervezett, de az utolsó pillanatban az összeg 1 milliárdra zsugorodott.

-Ez a filmszakma teljes összeomlását jelenti. Számításaink szerint csak az állandó költségek 2 milliárdot tesznek ki. Ha ennyit sem kap az MMK, nem hogy filmek nem készülhetnek, de az art mozik bezárnak, a filmforgalmazás megszűnik, a nemzetközi tagdíjakat nem tudjuk fizetni. A legdrámaibb helyzet az, hogy megroggyan a működő banki finanszírozási rendszer, amelynek fontos záloga a felvett kölcsönök után fizetendő fél milliárdos kamat törlesztése. Enélkül az összes produceri cég tönkremegy, mert a bankok rajtuk fogják követelni a filmek gyártására felvett kölcsönök és kamatok visszafizetését. Tehát lenullázódik az egész szakma.

A filmtörvény kimondja, hogy a magyar filmtámogatási rendszer központi szerepét az MMK tölti be, a filmre fordítandó állami költségvetési pénzek legnagyobb részét a filmszakma önkormányzataként működő közalapítvány osztja szét pályázatok útján. 



A kormány költségvetési tervezete szerint azonban egy teljesen új struktúra körvonalazódik, erre utal az a 2 milliárd forint, ami a Nemzetgazdasági Minisztérium fejezetében szerepel a magyar film támogatására. Sajtótalálgatások Andy Vajnát emlegetik, akinek tán ez az összeg címezve van, a magyar filmgyártás megújítására.

-Sem erről az összegről, sem pedig a finanszírozási rendszer átalakításáról nem kaptunk semmilyen információt. Ha a kormány olyan típusú filmeket szeretne csináltatni, mint amilyeneket Vajna csinált, rendben, ha erre külön keretet biztosítanak. De azt nem tartom racionális lépésnek, hogy ennek az áraként lenullázzanak egy hosszú ideje épített támogatási rendszert, amely az utóbbi évtizedben nagy nemzetközi sikereket elért, új filmes nemzedéket is útjára bocsátott. Ez az egész magyar filmes szakma, sok ezer ember eddig elért eredményeinek lesöprése lenne.

Tény, egy kormányhatározat a közalapítványok átalakítását tervezi. Szomjas György úgy látja, az MMK szakmai eredményeit át lehet menteni más működési formába, a pályázati rendszer, a szakkollégiumok, a több éves finanszírozhatóság és más előnyök másfajta rendszerben is fenntarthatók.
-A filmszakma életbevágó kérdéseiről jövő hétfőre közgyűlést hívtunk össze - mondja a főtitkár. - A filmszakma javaslatot fog tenni, mert bízunk abban, hogy a drasztikus elvonással szemben sikerül elérnünk valamilyen kompromisszumos megoldást a kormányzati oldallal.


Bársony Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése