2010. november 11., csütörtök

Újabb Lázár-javaslat: fizessen Orbán is!

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint - bár erre törvény nem kötelezi őket - helyes lenne, ha az Orbán-kormány volt miniszterei visszafizetnék még 2002-ben felvett végkielégítésük 2 millió forint fölötti részét.

Orbán Viktornak így 3 és fél millió forintot kellene fizetnie. A miniszterelnök szóvivője szerint a kormányfő mindig a hatályos törvények szerint fizet adót. Márpedig a törvény szerint nem kell fizetnie különadót. A Bajnai-kormány leköszönt minisztereinek viszont igen - számolt be az RTL szerda esti híradója.Orbán Viktor 2002-ben átadta a stafétabotot utódjának, Medgyessy Péternek. A miniszterelnök nem távozott üres kézzel: ő és kormánya tagjai összesen csaknem 40 millió forint végkielégítést és szabadságmegváltást vettek fel. Ebből húszmilliót most vissza kellene fizetniük, ha rájuk is vonatkozna a 98 százalékos különadó. De nem vonatkozik, mert csak öt évre visszamenőleg lesz érvényes. Így módosítaná a törvényt a parlament. Lázár János szerint azonban a korábbi Orbán-kormány tagjainak el kellene gondolkodniuk a dolgon.

"Senki nem tiltja meg nekik, hogy ezt visszafizessék. Én azt gondolom, hogy ez lelkiismeret kérdése is alapvetően. Meg fogok keresni minden érintettet, és fogom nekik jelezni, hogy a frakció álláspontja szerint ez helyes" - mondta a Fidesz frakcióvezetője a TV2 reggeli műsorában.

Lázár kijelentése alapján saját főnökének is fizetnie kellene. Orbán Viktor 5 597 000 ezer forintot vett fel, ebből 3 525 000 ezret kellene visszaadni. Martonyi Jánosnak 2 517 000, Hende Csabának 1 821 000 forintot kellene az APEH számlájára utalnia.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője később közölte, a miniszterelnök mindig a törvények szerint jár el. És lesz törvény, ami azt fogja kimondani, hogy öt évre visszamenőleg kell fizetni - tette hozzá.

Szavaiból tehát nem pontosan derül ki, hogyan reagál a miniszterelnök Lázár János javaslatára. Hende Csaba honvédelmi miniszter az RTL kérdésére írásban válaszolt. Azt írta: "Egy állami vezető a saját juttatásaival nem foglalkozik. Amit részére munkája ellenértékeként megállapít a törvény, azt köszönettel elfogadja és tudomásul veszi." Azt nem részletezte: akkor most fizet-e vagy nem. Demeter Ervin volt titokminiszter csak annyit mondott: hivatalosan még nem is tud az ügyről. Az RTL Lázár Jánost szerdán nem tudta elérni.

Több volt miniszterrel azonban sikerült beszélniük, nyilatkozni senki sem akart, csak annyit mondtak: akkor döntenek majd a végkielégítés visszafizetéséről, ha Lázár János megkeresi őket                                                                                                                        
                                                                                                         
                                                                                                          
                                                                         Független Hírügynökség

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése