2010. november 11., csütörtök

A Bajnai-kormányt dicséri Orbán külföldön

 Orbán Viktor a német Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ) azt mondta, hogy a kontinens "kalapot emelhet Magyarország előtt", mivel Európában senki nem tett annyit az államháztartás egyensúlyának helyreállításáért, mint az egymást követő két magyar kormány. (Tehát a Bajnai és a Fidesz-kormány.)

A miniszterelnök a lapnak felsorolja a szocialista kormány és saját kormánya eredményeit. Ezek szerint: a nyugdíjasok elveszítették egy havi járandóságukat, a közszolgálatban dolgozók egyhavi javadalmazásukat elvesztették, az áfát 20 százalékról 25 százalékra emelték, a nyugdíj-korhatár 62-ről 65 évre hosszabbodott, a költségvetés kiadási odalát jelentősen megnyirbálták. A drasztikus intézkedéseket sikerült sztrájkok és tiltakozó megmozdulások nélkül bevezetni.
Orbán szerint a válsághelyzetre adott választ az ország két utolsó kormánya. E válasz egyik fontos elemének nevezte a rendkívüli adókat, amelyek a gazdaság 2012-ig tervezett reformját szolgálják. Szerinte a világválságban szertefoszlott a remény, hogy a szolgáltatások pótolják a termelést, ezért kormánya a termelésre helyezi a hangsúlyt. Arról is beszélt, hogy Európa és az USA más utat választott a válság leküzdésére. Neki személy szerint az amerikai megoldás tetszik, amely nem törődve a költségvetési deficit és az államadósság emelkedésével a növekedésre koncentrál. Európa ezzel szemben az államháztartás egyensúlyát védi. Neki, mint az EU egyik tagállama kormányfőjének az európai utat kell követnie.
Népszava-információ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése