2011. március 25., péntek

Komoly visszalépés az egészségügyi jogokban

Az MSZP szerint a kormánypártok alkotmánytervezete komoly visszalépést jelent az egészségügyi jogok területén.

Kökény Mihály, a szocialista párt egészségpolitikai tanácsadó testületének elnöke kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a Fidesz-KDNP tervezetének szövege számonkérhetetlenné teszi az állam egészségügyi kötelezettségeit, mivel amíg a hatályos alkotmány úgy fogalmaz, hogy a Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű, testi és lelki egészségre, addig a kormánypártok javaslatában már csak az szerepel, hogy mindenkinek joga van testi és lelki egészségének megőrzéséhez.

A korábbi egészségügyi miniszter a különbséget abban látja, hogy a Fidesz tervezete az állami kötelezettségvállalás helyett egyéni joggá teszi az egészség megőrzését, vagyis az ezért való felelősség alapvetően az állampolgárokat terhelheti majd, az állam pedig csak elősegítheti mindezek megvalósulását.

A politikus szerint ez az elképzelés egy olyan, a jelenlegitől eltérő értékrendet képvisel, amely felhígítja a "szociális piacgazdasághoz tapadó állampolgári jogokat". Kökény Mihály erre jellemzőnek nevezte, hogy a kormánypártok javaslatából a szociális biztonság alapintézményének számító társadalombiztosítás is kimaradt.

Hozzátette: nem lenne meglepve, ha a jövőben az egészségügy más fontos törvényét is az ellátás szűkítésének irányába módosítanák.

Az MSZP szerint néhány gyengesége ellenére is jó irányba tett, támogatható lépés a nemdohányzók védelméről szóló kormánypárti törvényjavaslat.

Kökény Mihály arról is beszélt, hogy a szigorú dohányzási tilalmat ellenző lobbi jóslataival ellentétben eddig egyetlen hasonló rendelkezést bevezető országban sem csökkentek jelentősen az adóbevételek, illetve a vendéglátóhelyek forgalma sem esett vissza.

A politikus szerint a fideszes képviselők által beadott, a zárt légtéri dohányzást széles körben tiltó javaslat legnagyobb gyengesége, hogy nem illeszkedik egy átfogó dohányzásellenes programba.

A társadalmi célú reklámkampányok mellett szükség lenne a dohányzásról való leszokást segítő gyógyszerek társadalombiztosítási támogatására, valamint a dohánytermékekre rakodó jövedéki adó egy részének egészségügyi célokra fordítására is - fejtette ki a korábbi egészségügyi miniszter.

Megjegyezte: a kormánynak végre el kellene döntenie, hogy a nemdohányzók védelméről szóló, "zárószavazás előtt megtorpant" javaslatban, vagy az otthoni pálinkafőzés korlátait lebontó rendelkezésben látja egészségpolitikája jövőjét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése