2011. február 28., hétfő

Kollár László: Az aberráció minden foka kimerül

Kis-kunság Online
A Jobbik önkormányzati képviselője szerint, amennyiben valóban Abonyi Henrik írta a trágár stílusú bejegyzéseket a Facebook oldalán, akkor meneszteni kell a Darvas József Általános Iskola éléről. Kollár László erről a vasárnapi rendkívüli testületi ülés után megtartott sajtótájékoztatón beszélt. Az ellenzéki képviselők nehezményezték, hogy az intézményvezetőt érintő napirendi pont határozati javaslatát a szavazás előtt 5 perccel ismerhették meg.


A sajtó munkatársai nem vehettek részt a rendkívüli képviselő-testületi ülésen, amely nyilvános is lehetett volna, mivel Abonyi Henrik ügyvédje is jelen volt az ülésen, lapunk azonban úgy értesült, hogy őt szakértőként hívták meg, ez indokolta a zárt ülés elrendelését. Nem tartott sokáig a Darvas József Általános Iskola vezetőjének megbízatásáról szóló napirendi pont megtárgyalása. Abonyi Henrik távozásakor nem akart nyilatkozni, ahogy Kapus Krisztián (Fidesz-KDNP) polgármester sem kívánt reagálni a kérdésekre az ülés végén.

A képviselők határozatot fogadtak el, amely szerint nem a kiskunfélegyházi képviselő-testület feladata, hogy vizsgálja az Abonyi-ügyet, de amennyiben elmarasztalják az intézményvezetőt, akkor megteszik a szükséges lépéseket. Bakos Aranka, az önkormányzat sajtószóvivője az ülés után elmondta: Abonyi Henrik bemutatta a rendőrségi feljelentés másolatát a jegyzőnek.

A rendkívüli ülést kezdeményező frakciók képviselői rögtönzött sajtótájékoztatót tartottak. Ván Jenő (Civil Mozgalom) megemlítette: a február 9-i ülésen napirend előtti felszólalásban jelezte, hogy az Abonyi-ügyet ki kell vizsgálni, akkor azonban azt a választ kapta Kapus Krisztián polgármestertől, hogy kezdeményezzen rendkívüli ülést. A képviselő ennek szokatlan időpontjára is kitért, mint mondta, neki nem okozott problémát, hogy vasárnap 8 órakor kezdődött, mert minden nap 4-kor kel. Azt azonban kifogásolta, hogy pénteken 18 órakor kapták meg az előterjesztések anyagát, ami véleménye szerint nem volt tisztességes a polgármestertől.
Ván Jenő hangsúlyozta, az ominózus Facebook-bejegyzések novembertől januárig tartottak, ezért nehezen lehet megmagyarázni, hogy Abonyi miért nem tett hamarabb feljelentést. A képviselő nehezményezte, hogy a módosító határozati javaslatot, amiről dönteniük kellett, csak 5 perccel a szavazás előtt ismerték meg. A Civil Mozgalom politikusa megjegyezte: folyamatosan figyelni fogják az eseményeket.

Ernyes László (MSZP) véleménye szerint Abonyi Henriknek kellett volna vizsgálatot kezdeményezni, Dr. Garai István (MSZP) pedig azt emelte ki, hogy az országos média ismét Kiskunfélegyházáról szólt az elmúlt időszakban. Dr. Réczi László arra hívta fel a figyelmet, hogy a vizsgálatot akár két évig is el lehet húzni a nyomozás érdekeire hivatkozva.

A Jobbik képviselője meglehetősen élesen fogalmazott, Kollár László szerint az aberráció minden foka kimerül a Facebook-oldal szövegében, ezért véleménye szerint, ha valóban Abonyi Henrik IP-címéről írták a bejegyzéseket, akkor az intézményvezetőt fel kell függeszteni állásából. A politikus kitért arra is, hogy vizsgálta a Darvas József Általános Iskola továbbképzésre fordított gazdálkodását, mert gyanúsnak tartja, hogy Abonyinak számos végzettsége van. Kollár bejelentette, hogy a kimutatásokban nem szerepelt kiugró mértékben Abonyi neve.

Hétfőn megkerestük a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjét, hogy nyilatkozzon a rendkívüli ülésen történtekről. Mester Ernő annyit mondott, hogy a frakció álláspontját a város sajtószóvivője ismerteti. Bakos Aranka arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a szavazatarány (12 igen szavazat - a szerk) tükrözi a képviselőcsoport véleményét.

A vasárnapi ülésen négy téma, így az Állami Számvevőszék vizsgálata is napirenden volt, erről azonban nem adott részletes tájékoztatást az ülés után a sajtószóvivő. Bakos Aranka ugyanakkor elmondta: az Ipari Park fontos a városnak, ezért arról is döntöttek a képviselők, hogy az a vállalkozás, amelyik egy éven belül megvalósítja a beruházását, a vételár 10 százalékát visszakapja. Eddig három év volt a határidő. Alapító okiratot is módosított a képviselő-testület, amit az indokolt, hogy a TKIKI Batthyány Lajos Általános Iskola felújított épületébe költözött a művészeti iskola.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése