2011. január 21., péntek

Blikk-kampány a politikusrokonok ellen

Budapest - Kampányt indít a Blikk a tisztább közéletért! Az elmúlt két hétben lapunk több olyan esetről is elsőként számolt be, amikor egy országgyűlési képviselő vagy állami vezető rokona vagy rokonaihoz köthető vállalkozás pályáztatás nélkül jutott közpénzekhez. Eddig a 386-ból alig fél tucat honatyáról derült ki, hogy érintettek ilyen ügyben, ezért a Blikk levelet küldött valamennyi országgyűlési képviselőnek, és arra kérjük őket: számoljanak be rokonaik megbízásairól.



Arra is kíváncsiak vagyunk, a politikusok mit gondolnak arról, hogy pályáztatás nélkül kapnak állást egyes képviselők rokonai, és hogy nem tartják-e szükségesnek az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályok szigorítását. Megkérdezzük, hogy támogatnának-e olyan kezdeményezést, ami kötelezővé teszi az országgyűlési képviselőknek, hogy egyenes ági rokonaik közpénzes megbízásait, állásait maguktól nyilvánosságra hozzák. A Blikk 386 levelét futár vitte a Képviselői Irodaházba pénteken, így a honatyák hamarosan kezükbe vehetik kérdéseinket, és remélhetőleg minél többen válaszolnak rá.
Ezt a levelet küldtük Orbán Viktornak
Ezt a levelet küldtük Orbán Viktornak



A Blikk számolt be róla elsőként, hogy pályáztatás nélkül kapott 10,2 milliós megbízást a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól egy cégcsoport, ahol korábban a tárcavezető Navracsics Tibor két rokona is dolgozott. Megírtuk azt is, hogy szintén pályáztatás nélkül kapott állást különböző közintézményekben többek közt Pállfy István KDNP-s képviselő felesége, Kontrát Károly fideszes képviselő lánya, Orbán Viktor miniszterelnök és Schmitt Pál államfő unokatestvérei.

- Egy ilyen kampány felhívhatja a közvélemény figyelmét bizonyos problémákra, és lépésre késztetheti a politikusokat - mondta lapunknak Vasali Zoltán politológus. Szerinte aligha várható, hogy az országgyűlési képviselők maguktól, mindenféle rájuk nehezedő nyomás nélkül például döntsenek arról, hogy a jövőben rokonaik közpénzes megbízásait kötelező nyilvánosságra hozniuk, ilyesmit csak a választók
tudnak kikényszeríteni.

Blikk-információ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése