2010. december 3., péntek

Diákfelvonulás a jogállamért és a demokráciáért

Újabb pofon Orbánéknak: Helyzet Van

"Mi vagyunk a magyar jogállamban felnőtt első generáció. Ne mi legyünk az utolsó!" – olvasható a Helyzet Van csoport felhívásában; a csoport Budapest fontosabb campusait érintő diákfelvonulást szervez csütörtök estére, tiltakozásul az Alkotmánybíróság jogkörének csorbítása ellen.

A Helyzet Van csoport (Facebook-profiljuk szerint) a jogállam és demokrácia iránt elkötelezett diákokból áll.

Mint azt Csaba Zoltán, a csoport egyik alapítója a
MOHA Magazinnak adott interjúban kifejtette, a csoport főként közgázos diákokból, ad hoc-jelleggel szerveződött, intézményi szinten egyik egyetemi diákszervezet sem áll mögöttük. 

"A célunk az, hogy ráébresszük diáktársainkat arra, hogy nincsenek egyedül, mások is érdeklődnek a közélet fontos kérdései iránt. Szűkebb értelemben annak tudatosítása, hogy igenis vagyunk páran, akik nem vagyunk hajlandóak megbékélni egy olyan berendezkedéssel, amely semmibe veszi a jogállami berendezkedésünk által biztosított jogainkat. Szerintünk van értelme ennek békés keretek között – nem forradalmat csinálva – hangot adni. Tágabb értelemben pedig – bármilyen komolykodóan hat – szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a politizálás és politikáról való gondolkodás baromi fontos dolog. Néha még izgalmas is" – fogalmazott Csaba Zoltán.

Az interjúból az is kiderül, hogy a szervezők legfeljebb néhány száz egyetemista részvételére számítanak. A menet az ELTE Társadalomtudományi Kara elől indul és az Egyetem téren, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara előtt a szervezők beszédével ér véget.

A törvényhozás kontrolljának kiiktatásával az ország megszűnik jogállamnak lenni. Innentől kezdve lehetőség nyílik akár alapvető jogokat sértő törvények meghozatalára a felülvizsgálat lehetősége nélkül – fogalmaz a csoport felhívása.

Ahogy az Alkotmány kimondja, a Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam. Mi hiszünk abban, hogy ennek így is kell maradnia. Az ezt biztosító alkotmányos berendezkedés a generációnkkal együtt született és nőtt fel, további fenntartása diákként a mi felelősségünk is – olvasható a felhívásban.

A csoport elfogadhatatlannak tartja, hogy a kialakult politikai struktúra – kormány és ellenzék egyaránt – aláássa a jogállamiság garanciáit, ezért tiltakoznak a hatalomgyakorlás alapvető jogbiztonságot fenyegető eszközei és stílusa ellen.

"Hiszünk abban, hogy a jogállami alapértékekkel együtt felnövő civil társadalom tagjaként kényszerítő hatást gyakorolhatunk a politika működésére, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az Alkotmányt érintő döntések valóban széleskörű társadalmi egyeztetésen alapuljanak. Nem vagyunk hajlandóak olyan berendezkedéssel megbékélni, mely semmibe veszi azon jogainkat, melyeket jogállami berendezkedésünk biztosít nekünk."

A megmozdulás szervezői a csoport Facebook-oldalán külön felhívták a figyelmet, hogy a résztvevőket magánemberként, a diákság részeként várják. Ezen kívül arra kértek minden aktív politikust, hogy a kommentelés mellett a felvonuláson való részvételtől is tartózkodjon.

"Nagyon remélem, hogy azok a politikusok, akik a rendszerváltáskor hasonló, csillogó szemű, a demokrácia és az alkotmányosság mellett elkötelezett diákok voltak, észreveszik a nekik tartott tükröt" – mondta Csaba Zoltán.


168 Óra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése