2010. november 25., csütörtök

Veszélyhelyzetet hirdethetnek Esztergomban


Esztergom jegyzője csütörtök délután három órára összehívta a városi védelmi bizottságot, mert a városvezetés úgy ítéli meg, hogy veszélyhelyzetet kell kihirdetni. Szerdán este már kétszer akkora területen nem égnek az utcai lámpák, mint egy nappal ezelőtt.


Esztergomban jelenleg körülbelül húsz utcában nincs közvilágítás, többek közt a város főútján, és a település két városrészében, Szamárhegyen és Búbánatban. Utóbbi részen él a város korábbi polgármestere, Meggyes Tamás, és volt alpolgármestere, Knapp János Pál, de a dorogi polgármester is.

A rendőrség fokozott járőrszolgálatot rendelt el. A közbiztonságot több rendőrrel, a polgárőrséggel és a településőrökkel próbálják biztosítani. Timár Zoltán, az ORFK szóvivői irodájának vezetője szerdán délután azt mondta, egyelőre nem vezényelnek erősítést, így a készenléti rendőröket sem vetik be. Úgy tudni, hogy az ügyben már az országos rendőr-főkapitány is érdeklődött a helyi rendőrség vezetőjénél.

A Tivi Kft. dolgozói azért szedték ki az utcai lámpák égőit, mert a korábbi felújítások elvégzése után nem kapták meg a pénzüket. Energiatakarékossá alakították ugyanis a közvilágítást, a megspórolt pénzből kellett volna kifizetnie őket a városnak.

Átutaltak nyolcvanmilliót

Tétényi Éva polgármester állítása szerint kedden 80 millió forintot utaltak át a cégnek. Most azt vizsgálják, hol tart a pénz, megérkezett-e már a cég bankszámlájára. A polgármester hozzátette: azt kérte a cégtől, hogy az iskolák és a kórház környékén ne kapcsolják ki a közvilágítást, mert az fokozottan balesetveszélyes. A rendőrségtől pedig, hogy ha éjjel nem lesz közvilágítás, jobban figyeljenek a közbiztonságra az érintett területeken.

A Fidesz helyi szervezete szerint Tétényi Éva polgármester csődbe viszi a várost azzal, hogy adósságrendezési eljárást kezdeményezett. Tétényi Éva azonban azt mondja, hogy egy hónap alatt nehéz csődbe vinni egy várost, a tartozások már 2009-ben, Meggyes Tamás idején is fennálltak. Az adósságrendezési eljárás véleménye szerint nem csődeljárás, csak azt a célt szolgálja, hogy a város ismét fizetőképes legyen.
A Fidesz esztergomi szervezetének szerdai közleménye szerint az adósságrendezési eljárás miatt bezárhat a városi kórház, megszűnhetnek középiskolák, zenei- és művészeti képzés és az esztergomi születésűek támogatását célzó Szent Miklós program támogatásai.

A jelenlegi polgármester szerint a megszűnő szolgáltatásokról szóló fideszes állítások fenyegetések. A törvény előírja ugyanis, hogy milyen feladatokat kell mindenképpen finanszíroznia az önkormányzatoknak, ezek között vannak például az iskolák, bérek, segélyek, egészségügyi ellátás is.

stop.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése