2010. november 11., csütörtök

Az önkormányzatokat is átverte a kabinet

Költségcsökkentő intézkedéseknek álcázva készít elő politikai tisztogatást és tömeges elbocsátást az Orbán-kormány. Ez látszik legalábbis abból, ahogyan az önkormányzati szférát alaposan megszorongató jövő évi büdzsét megtervezte a kabinet. A helyhatóságok szerint jövőre jelentős veszélybe kerül működőképességük, ráadásul az Orbán-kormány továbbra sem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni velük.

"Demonstráljunk közösen az utóbbi húsz év legveszélyesebb költségvetése ellen, amely az önkormányzatokat véglegesen padlóra küldheti" - szólította fel Kósa Lajos éppen egy évvel ezelőtt a polgármestereket, önkormányzati képviselőket, bizottsági tagokat és alkalmazottakat. Most biztosan nem szervez a tavaly októberi, Kossuth téri tüntetéshez hasonlót Debrecen fideszes polgármestere, noha a pártja által előkészített 2011. évi költségvetés drasztikus elvonást vetít előre az önkormányzatoknak, még az ideihez képest is.
Mintegy 48 milliárd forinttal jut kevesebb a helyhatóságoknak jövőre, ezt pedig a Fidesz-KDNP egy olyan kormányhatározattal spékelte meg, mely szerint a közszférában tízszázalékos létszámcsökkentést és ötszázalékos költségvisszafogást kell végrehajtani. A kabinet ugyanis nem rendelkezhet az önkormányzati dolgozók munkaviszonyáról közvetlenül, így csak "csellel" tudja megvalósítani a kötelezővé tett létszám- és költségcsökkentést - hívta fel a figyelmet a Világgazdaság. A napilap szerint a költségvetéssel kényszeríti a városokat és a megyéket a jelentős átszervezésekre a kormány. Összesen mintegy 450 ezer dolgozót alkalmaznak jelenleg a helyhatóságok, tehát legalább 45 ezer embert kellene utcára tenniük az utasítás értelmében - tették hozzá.

Az önkormányzatok egységesen állítják; már minden létező intézkedést meghoztak a költségcsökkentés érdekében; nem maradt más út, mint a tömeges létszámleépítés. Ettől azonban a teljes önkormányzati rendszer összeomolhat, hiszen már így is a működőképességük határán vannak. Arról pedig, hogy jövőre kevesebb feladatot kellene ellátniuk, egyáltalán nem tudnak. A megyei kormányhivatalok ugyan elvileg már 2011 januárjától működnek majd, és át is vennének feladatokat az önkormányzatoktól, de hogy melyeket, arról egyelőre fogalma sincs senkinek, hiszen a megahivatalok tevékenységi körét még nem dolgozták ki.

Zongor: közösen kell fellépni

Rengeteg önkormányzat működőképessége veszélyeztetett a költségvetési tervezet miatt - mondta lapunknak Zongor Gábor. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára szerint tulajdonképpen követi az előző évek szisztémáját az Orbán-kormány büdzséje is, a különbség annyi, hogy például tavaly fel tudtak állni a tárgyalóasztaltól tiltakozásképp, most azonban már tárgyalóasztal, párbeszéd sincs. Zongor szerint egyáltalán nem egyeztettek velük, és ez a fő baj, mert teljes bizonytalanságban vannak. Nem tudni például, hogy az Út a munkához program megszüntetésével mi lesz az önkormányzatok dolga a jövőben. Több polgármester jelezte már: nehezen tudja majd kezelni a helyzetet, mert van hibája is programnak, mégis sok helyen sikeres. Zongor szerint az is nagy veszélyt jelent, hogy jövőre tartalékalapba helyeztek olyan forrásokat is, amelyeket eddig szabadon felhasználhattak a helyhatóságok. Az önkormányzati saját bevételek számításai szerint is irreális képet festenek, azt pedig egyáltalán nem látni, miféle feladatokat vehetnének át a megyei kormányhivatalok. Mint mondta: intézményi jellegükből adódóan biztosan nem hoznak majd könnyebbséget az önkormányzatoknak. Ráadásul, még ha lesz is feladatátcsoportosítás, azt végképp nem lehet megoldani egyeztetés, tájékoztatás nélkül. A TÖOSZ nevében előrevetítette, megkeresik az önkormányzatokat képviselő többi szervezetet, szövetséget, hogy közösen szólítsák fel a kormányt; tárgyaljanak velük, mert kihagyásukkal azt sem látják biztosítottnak, hogy a nehéz gazdasági körülmények közötti szűkös forrásokat megfelelően osztják fel.
Népszava

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése