2010. november 29., hétfő

Tüntetéssorozat indul Orbánék "karácsonyi ajándéka" ellen

Az Állandó Ágazati Szakszervezeti Fórumot alkotó 16 szakszervezet is részt vesz a szombatra meghirdetett szakszervezeti demonstráción, hogy kifejezze tiltakozását a kormány "munkavállalókat sújtó intézkedései ellen, közöttük az szja csökkentéshez kapcsolódó intézkedések, a 98 százalékos különadó és a magány-nyugdíjpénztári vagyon "lenyúlása" ellen - jelentette be Székely Tamás, a vegyipari ágazati szakszervezet elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Az intézkedéssorozat Székely Tamás szerint láthatóan gyengíti a forintot, így csökkenti a belső keresletet, hiszen a devizahitelesek terheit növeli. Székely Tamás ezért feltette a kérdést: "valóban ilyen karácsonyi ajándékot szán-e a kormány az embereknek". Hangsúlyozta azt is: a december 4-i demonstráció az első állomása lesz a szakszervezeti tiltakozó akcióknak, vidéken és Budapesten is terveznek további akciókat. Ezen túl a fórum Alkotmánybírósághoz fordul, próbapereket indít, ha kell népszavazást kezdeményez és nem zárja ki a sztrájk lehetőségét sem - tette hozzá Szilágyi József, a villamosipari szakszervezet elnöke.

Székely Tamás kifejtette: a munkavállalók több mint 80 százalékát tömörítő 16 ágazat szakszervezete szerint a kormány intézkedései miatt veszélybe került az alkotmányos jogrend. Hozzátette: tiltakoznak a magán-nyugdíjpénztári vagyon hozamának megadóztatása, a járulék adóvá átnevezése és a vissza nem lépők "megbüntetés" ellen is.


A szombati demonstrációra civil szervezeteket és a szakszervezethez nem tartozó magánszemélyeket is várnak.

Az elnök sürgette a korengedményes nyugdíj kérdésének rendezését, emlékeztetve rá, hogy a rendszer az év végén megszűnik, és azt hangsúlyozva, hogy ez nem költségvetési kérdés, hiszen a megállapodás a munkavállaló és a munkáltató között jön létre.

Szilágyi József, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezti Szövetségének elnökhelyettese a 98 százalékos különadót "célt tévesztettnek" nevezett. Emlékeztetett arra, hogy a válság alatt az elbocsátottak a korábban kötött megállapodások alapján részesültek végkielégítésben, és a különadóval ezeket a megállapodásokat teszi semmissé a kormányzat. Elmondta azt is: a villamosenergiaiparban a szakszervezet és a munkáltató közösen hozott létre magánnyugdíjpénztárt, amely az önkormányzatiság elvén működik, alacsony költséggel, magas hozamokkal, biztosítói, banki tulajdonos nélkül. A kormány "olyan megtakarítást vesz el a tagoktól, amellyel biztosíthatták volna a tisztességes öregkort".

Fodor Rita, a Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség elnöke igazságos, az alacsony keresetűeket támogató adórendszert követelt. A munkavállalókat a demonstráción való részvételre, a jogalkotókat pedig arra szólította fel, hogy a továbbiakban az emberek érdekeit szem előtt tartva tevékenykedjenek.
  

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése