2010. november 25., csütörtök

Tandíjellenes diáktüntetések Nagy-Britanniában

Diákok tízezrei tüntettek több brit nagyvárosban az egyetemi tandíj felső határának meredek emelése ellen. A demonstrációk gyakran összecsapásokba torkolltak, és a diákok több egyetemi épületet elfoglaltak.

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció az általános költségvetési megszorítások részeként az állami felsőoktatás támogatását is jelentősen lefaragja, és lehetővé akarja tenni, hogy az angliai egyetemek a jelenlegi 3290 fontról (egymillió forintról) kilencezer fontra (csaknem 3 millió forintra) emeljék az éves tandíj felső határát.



A legnagyobb és a leghevesebb összecsapásokkal kísért megmozdulás Londonban volt, ahol a tüntető diákok a brit miniszterelnöki hivatalnak is otthont adó kormányzati főutcán, a Whitehallon rendőrautókat, telefonfülkéket törtek össze, ablakokat zúztak be.

Sok diák a Socialist Worker (Szocialista Munkás) című szélsőbaloldali - magát hivatalosan forradalmi antikapitalista újságnak nevező - időszaki kiadvány legújabb számát tartották magasba transzparens gyanánt. A lap elsőoldalas, hatalmas betűkkel szedett "Resist!" főcímmel szólította fel országos ellenállásra a diákságot, vezércikkében pedig azt írta, hogy miközben "fontmilliárdok mindig vannak a bankokra és háborúkra, a kiadáscsökkentéseket és a leépítéseket a kisember szenvedi meg".

A gazdagokra utalva a lap azt írta, hogy "ideje megszabadulni ezektől az élősködőktől, és olyan társadalmat felépíteni, amelyben az emberek igényei a legfontosabbak".

A diákok két hete már tartottak egy több tízezres tiltakozó felvonulást Londonban. Annak a megmozdulásnak a részvevői elfoglalták és feldúlták a Konzervatív Párt londoni központi irodáját. A rendőrség azóta 68 személyt vett őrizetbe. A pártirodát megostromló diákok egyikét gyilkossági kísérlettel vádolják, miután az épület tetejéről ledobott egy tűzoltó készüléket, amely centikkel kerülte el az alant álló rendőrsorfalat.

A szerdai újabb londoni demonstráció részvevői közül estig tizenötöt vettek őrizetbe, és a kettős rendőrkordon több száz felvonulót "bezárt" a Whitehall egy szakaszán.

Több ezres demonstrációk voltak szerdán számos más brit nagyvárosban is, köztük Oxfordban, Cambridge-ben, Liverpoolban, Manchesterben, Bristolban, Birminghamben, Leedsben és Brightonban.

A diákok nyolc nagy egyetemen foglaltak el épületeket, köztük az oxfordi egyetem világhírű Bodleian könyvtárát.

Az egyetemi tandíjakat Angliában nem a tanulmányok ideje alatt kell kifizetni, hanem utólag kell törleszteni, de csak akkor, ha a végzett diplomásoknak már állásuk van, és éves jövedelmük eléri a brit alkalmazotti átlagfizetésnek megfelelő 21 ezer fontot (6,7 millió forint). A brit országos diákszövetség (NUS) szerint azonban a felső tandíjhatár emelésének lehetőségével szinte bizonyosan élnek is majd az egyetemek, és ennek eredménye az lesz, hogy a diplomások több tízezer font adósságteherrel kezdik pályafutásukat.

A diákok a kisebbik kormánykoalíciós partnerre, a Liberális Demokratákra különösen dühösek, mivel a párt első embere, Nick Clegg a májusi parlamenti választások előtt még azt ígérte, hogy a liberálisok nem szavazzák meg a tandíj felső határának emelését.

Clegg szerdán a BBC-nek kijelentette: azt utálja a politikában és az életben is, hogy "vannak ígéretek, amelyekről kiderülnek, hogy nem tarthatók be ... nem mi nyertük meg a választásokat, és a koalíció kompromisszumokkal jár".
 

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése