2010. november 14., vasárnap

Népszavazás kórház ügyben?

Megalakult a Félegyházi Civil Kontroll

Népszavazás kiírását kezdeményezte a közelmúltban megalakult Félegyházi Civil Kontroll elnevezésű politikai tanácskozó testület azzal a céllal, hogy az önkormányzat állítsa vissza a városi kórházban az aktív betegellátást. Helyi népszavazási kezdeményezésüket azonban a jegyző elutasította – tájékoztatta a kis-kunsag.hu szerkesztőségét Tancsa János a népszavazás egyik kezdeményezője.
A Félegyházi Civil Kontroll életre hívója Tancsa János volt szocialista képviselő és Mészáros Máté politológus egyetemi hallgató. Mint mondták, a tanácskozó testületet azért hozták létre, mert megítélésük szerint, Kiskunfélegyházán nincs kontrollja a hatalomnak. Ezért feladatuknak tekintik többek között a képviselő-testület döntési folyamatainak társadalmi ellenőrzését, illetve helytálló szakmai és politikai álláspont felmutatását.

A Civil Kontroll első megmozdulásaként helyi népszavazás kiírását kezdeményezte a félegyházi városi kórház aktív betegellátásának visszaállítása érdekében.
Mint arról korábban beszámoltunk Kiskunfélegyházán október óta nincs aktív betegellátás, csak járóbeteg-szakellátást és rehabilitációs osztály működik. A helyi önkormányzat a megyei kórházzal kötött együttműködési megállapodást, melynek értelmében 103 aktív ágyat vettek át a félegyházi kórháztól, rehabilitációs ágyakért cserébe. Minderre a félegyházi kórház több százmillió forintos felhalmozott adóssága miatt volt szükség – állítják a döntéshozók.
Mindenesetre Kiskunfélegyháza jegyzője, mint a helyi választási iroda vezetője a költségvetésre hivatkozva elutasította a népszavazási kezdeményezést. (Az indoklást részletesen közli a város hivatalos honlapja. A szerk.)

Tancsa János és Mészáros Máté azonban nem adják fel, a városi bíróságon kifogást emelnek a jegyzői határozat ellen azzal az indokkal, hogy az Alkotmánybíróság már hozott precedens értékű döntést hasonló ügyben. Bíznak abban, hogy a bíróság megsemmisíti a jegyzői határozatot. Amennyiben ez megtörténik, akkor a népszavazás kiírásához a választásra jogosultak 20 százalékának aláírását kell összegyűjteniük. A népszavazás pedig akkor lehet eredményes, és kötelező érvényű, ha a szavazók több mint a fele igennel válaszol a feltett kérdésre, amely a következő:

 "Egyetért-e Ön azzal, hogy Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselőtestülete fenntartói jogkörében eljárva - a szükséges jogi lépések megtételével - a Kiskunfélegyházi Városi Kórház - Rendelőintézet, Gyógyfürdő és Rehabilitációs Központban állítsa vissza a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházával kötött közreműködői szerződés hatálybalépését megelőző állapotot az aktív betegellátás vonatkozásában?"

 Tancsa János arra a kérdésre, hogy képviselőként mit tett a kórház megmentéséért elmondta: Úgy érzi, képviselőként is minden lehetséges eszközt megragadott, bár véleményét nem vették figyelembe a döntéshozók. Természetesen az együttműködési szerződést sem szavazta meg, hiszen úgy véli, ilyen horderejű kérdésben a város polgárainak megkérdezése, és megfelelő hatástanulmányok nélkül, nem lett volna szabad döntenie a testületnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése