2010. november 15., hétfő

Magyarországon "a legnagyobb kisajátítás zajlik 1945 óta"

Lopakodó puccs címmel közölt cikket hétfői számában a magyar alkotmánybíróság hatáskörének módosításáról a Profil című osztrák hetilap.

A Profil cikkírója, Gregor Mayer úgy látja, "a demokrácia lopakodó leépítése" zajlik Magyarországon, és ebbe a folyamatba illeszkedik az alkotmánybíróság hatáskörének módosítása. "A média feletti ellenőrzésre törekvés, a köztisztviselők elbocsátástól való védelmének eltörlése és az alkotmánybírák hatalomtól való megfosztása mind azt a célt szolgálja, hogy kényelmes kormányzást biztosítson Orbán Viktornak és hogy négy év múlva ne lehessen őt leváltani" - fogalmazott a szerző.







Az alkotmánybíróságon történt "rajtaütés" a Fidesz táborán belül is zúgolódást váltott ki - írta, és felidézte, hogy a Magyar Nemzet szerencsétlennek nevezte az eljárást. Lázár János frakcióvezető némileg módosította törvényjavaslatát, de a lényeg nem változott: az alkotmánybíróság többé nem tudja megvédeni a magántulajdont a hatalom birtokosainak alkotmányellenes támadásaitól.

A végkielégítések csak "morzsát" jelentenek a miniszterelnök választási ígéretének teljesítéséhez, hogy megvalósuljon az adócsökkentés újabb terhek nélkül - írta a Profil. "A kör négyszögesítéséhez" sok pénzre van szüksége a kormánynak, ezt a multinacionális vállalatoktól és a magán-nyugdíjbiztosítóktól szerzi meg - tette hozzá.

A szerző a Political Capital elemzőintézetet idézve rámutatott, hogy az ország gazdasági erejéhez képest Magyarországon a legmagasabb a bankadó mértéke Európában. A magyar bankadót az osztrákkal összehasonlítva kiemelte, hogy míg az első az ország GDP-jének 0,7 százalékát, a második kevesebb, mint 0,2 százalékát teszi ki. Hozzátette: Ausztriával ellentétben Magyarország "nem pumpált sok pénzt a bankokba a válság alatt".

A magánnyugdíj-befizetésekről szóló törvénnyel kapcsolatban többek között azt írta, hogy az állam ellenszolgáltatás nélkül bevételezi a befizetéseket, amelyek eddig a legtöbb magyar számára kötelezők voltak. A kormányfő jelezte, hogy teljesen el akarja törölni a magán-nyugdíjpénztári pillért, ezen a módon az állam "bekebelezi" az ott felgyűlt megtakarításokat. Ezzel összefüggésben felidézte, hogy Gyurcsány Ferenc "tolvaj kormánynak" nevezte a Fidesz-KDNP koalíciót, s hogy szerinte "a magántulajdon elleni legnagyobb kisajátító hadjáratról van szó 1945 óta".

Egy érintetlen alkotmánybíróság mindezt megállíthatná, és a miniszterelnök nem akarja ezt kockáztatni - vélekedett a szerző.

A cikkíró szerint a miniszterelnök baloldali forradalmár módjára kel ki a "tőzsdei spekulánsok" és a "multik" ellen. Orbán Viktor válságban látja a nyugati kapitalizmust. Vagy ahogy azt egy alkalommal megfogalmazta: "most keleti szél fúj a világgazdaságban" - írta a Profil.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése