2010. november 16., kedd

Kiemelné az iskolából az erőszakos diákokat a kormány

Szigorítana a súlyos és sorozatos fegyelmi vétségeket elkövető diákokkal szembeni szankciókon a kormány a közoktatási törvény kiszivárgott tervezete szerint - írja a Magyar Nemzet. A terv szerint az ilyen gyerekeket kiemelhetnék az iskolarendszerből még akkor is, ha tanköteles korban vannak.

Új szabályokat vezetne be a sorozatos fegyelmi vétségeket elkövető diákokkal szemben a kormány - derül ki a közoktatási törvény tervezetéből, amelyet a Magyar Nemzet ismertetett. A tervezet értelmében tartós és súlyos fegyelmi vétség esetén a diákokkal szemben az is lehet a szankció, hogy kiemelik őket az iskolából.
A jelenleg hatályos jogszabály szerint a tanköteles gyerekek esetében nem lehetséges ilyen büntetés. Legfeljebb azt engedi meg a törvény, hogy másik iskolába irányítják át őket, és azt is csak akkor, hogy az adott intézmény vezetője talál olyan iskolát, amely befogadja őt - írja a Magyar Nemzet.

Az új tervezet értelmében ugyanakkor a szülő kötelessége lenne új iskolát találni, és ha a gyerek veszélyezteti társai épségét, akkor kiemelnék a normál intézményrendszerből - írja a lap. A beszámolóból az nem derül ki egyértelműen, hogy ez után mi történne a gyerekkel.

A szigorítással nyilvánvalóan arra kíván reagálni a kormány, hogy az utóbbi években egyre több panasz érkezett az iskolákból erőszakos gyerekekről. A kormány már korábban elfogadott egy olyan módosítást, amelynek értelmében szigorúbban büntetik a tanárok bántalmazását.

Az új közoktatási törvény része a május végén hivatalba lépett kormány átfogó oktatási reformjának. A kormányoldalon belül is feszültséget okozó átalakításoknak a felsőoktatásra vonatkozó részei már korábban nyilvánosságra kerültek, de a Hoffmann Rózsa által vezetett államtitkárság jelezte, hogy az alsóbb szintű oktatásban is terveznek jelentős változtatásokat.

[Origo]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése