2010. november 23., kedd

Ha Istentől való... ezek szerint mégsem...

Bevallom, eddig mazochizmusnak gondoltam az új Alkotmánnyal kapcsolatos írásokat, főképpen iratokat olvasni. Egész a mai napig, ma, a Hírszerzőn megjelent cikk elolvasásakor rájöttem, hogy ez nem mazochizmus, hanem szórakozás. Ennek a cikknek a hatására belevágtam, el is olvastam az első részt (PDF), aminek a végén olyan megállapítást találtam, amiből csak egyetlen következtetést lehet levonni: azonnal meg kell szüntetni a választásokat.

Önmagában a kereszténység az új Alkotmányba való beemeléséről szóló írás egy meglehetősen unalmas keveréke a történelemórának és a filozófiának, mindamellett ilyen érdekes (és a Hírszerző cikkéből kimaradt) mondatokkal, mint:
Persze hozzájárult a katolikus egyház középkor végi válsága is, mely megreformálásra kényszerült.
 Értem én, hogy nem a középkor vége kényszerült megreformálásra, de még csak nem is a katolikus egyház középkor végi válsága, hanem maga a katolikus egyház, csak akkor tessék ezt mondani.


De mindegy, ne rugózzunk ezen, hiszen itt legalább értem, hogy a szerző mit akar mondani. Ellenben az utószóban levont megállapítását egyáltalán nem értem:
 Szent Pál apostol rómaiakhoz írt levelének 13. fejezetében a következők olvashatók: "Minden lélek engedelmeskedjék a felső hatalmasságoknak, mert nincsen hatalmasság, hanem csak Istentől: és amely hatalmasságok vannak, az Istentől rendeltettek."
Ezen idézet értelmezése, hogy bármilyen létező hatalmasság csakis isteni eredetű lehet.
Saját értelmezésemben ezen idézet azt is jelenti, hogy az Alkotmányozó hatalom is Istentől való.
A világi hatalomnak korlátai vannak, mert a világi hatalom csak materiális síkon tud gondolkodni, ezért vannak, akik nem tartják fontosnak a kereszténységet az alkotmányokban szerepeltetni. A világi hatalom birtokosai hatalmukat Istentől kapták, hiszen az abszolutórium felett is Istennek van hatalma.
 Most abba tényleg ne menjünk bele, hogy a fenti szöveget sok mindennek lehet nevezni, de okfejtésnek semmiképp (ti. ha minden hatalom csak isteni eredetű lehet, akkor az a világi hatalom is isteni eredetű, amely nem-alkotmányozó, és csak materiális síkon tud gondolkodni, ergo isteni eredetű volt a Gyurcsány-kormány, de még az 56-os forradalom leverését követő Kádár-kormány is). Ellenben ezen kijelentések egymás mellé halmozásából egyértelműen levonhatjuk azt a következtetést, hogy ideje beszüntetni az országgyűlési választásokat.

Nem tudom, ki hogy van ezzel a dologgal, számomra bizony értelmezhetetlen az a kijelentés, hogy egy demokratikus választásokon a megbízatását elnyerő kormány/kormánytöbbség hatalmának isteni eredete van. Egyáltalán, honnan származik ez az isteni eredet - azon túl, hogy a jelenlegi kormányzat egyik tisztségviselője ezt állítja? A néptől, a választásoktól, vagy valamilyen - számomra értelmezhetetlen - módon magától Istentől?
Mivel erre válaszolni nem tudok (gyanúm szerint nem csak én, de a szöveg szerzője sem), ezért tekintsünk kicsit visszább az időben, addig a pillanatig, amíg azt nem találjuk, hogy a hatalom birtokosa hatalmát ténylegesen Istentől kapja.

Ez bizony az a kor, amelynek végén a katolikus egyház válságba került, és megreformálásra kényszerült, vagyis a középkor. A középkori királyok, császárok, hatalmuk legitimációját ténylegesen Istentől kapták, Isten kegyelméből uralkodtak adott földrajzi terület felett.

No, és hogyan lettek királyok a királyok? Eleinte utódlás révén, későbbiekben (pl.: a Német-Római Birodalomban) volt lehetőség arra is, hogy az uralkodó ne maga válassza meg az utódját, hanem bizonyos, arra kiválasztott személyek folytassák le ezt az eljárást. (De pl. a pápákat is, akik aztán tényleg az isteni hatalom letéteményesei ezen siralomvölgyben, bíborosok egy csoportja választja meg). De beszélhetünk még lázadásokról is, palotaforradalmakról, orgyilkosságokról, vagy éppen Mátyás királyról, akit a legendárium szerint több tízezer ember a Duna jegén állva választott meg királynak - vagy ahogy a Kaláka által is játszott dal mondja: "Háromszor repült az korona az égbe..."

 Na, ha az isteni akarat, illetve az isteni eredetű hatalom ilyen módokon is megválasztható, akkor mi a fenéért kellene nekünk négyévente milliárdokat kidobni az ablakon mindenféle választásokra? Válasszunk inkább a következő lehetőségek közül:

1. Orbán 2014 január-február környékén kinevezi az utódját. Aki persze lehet saját maga is, vagy valamelyik gyereke, vagy egyáltalán bárki.
2. Kisorsolunk kb. 5 - 10,000 embert, akik leadják a szavazatukat a következő kormányra. Az isteni eredetű hatalomnak szerintem tökmindegy, hogy ötezer, vagy ötmillió ember szavazott rá, az isteni eredet mindettől függetlenül megmarad.
3. Gondolva a lázadásokra, az ellenkirályokra, a trónért folytatott küzdelmekre - amik után a trónra kerülő uralkodó szintén isteni felhatalmazással bírt -, a következő kormányfő személyét kiválaszthatnánk egyfajta versengés után:
  • Például egy tévés valóságshow keretében. A kormányfőjelöltek beköltöznek egy villába, vagy egy szigetre, vagy bárhova, és a végén csak egy maradhat.
  • De választhatunk egy bajnokság keretében is. A kormányfőjelöltek összegyűlnek, és szó szerint lebokszolják, hogy ki legyen a következő kormányfő.
  • Rendezhetünk konkrét háborút is, pont úgy, mint ahogy az egymást gyűlölő focidrukkerek szoktak. 2014. április 10-én a különböző pártok szimpatizánsai hívői összegyűlnek egy hatalmas tömegbunyóra, a győztesek kedvence aztán kormányfő lesz.
4. A végére pedig a kedvencem: A lottósorsolás mintájára kisorsoljuk a következő kormányfőt a lehetséges jelöltek közül. Mivel a szöveg szerzője szerint minden hatalom isteni eredetű, így nyugodt szívvel feltételezhetjük, hogy az isteni akarat ugyanúgy tud érvényesülni egy párezer forintos költségvetésű sorsolás során, mint egy többmilliárdos ráfordítású választás során.

Ha pedig így van, hát minek dobjunk ki milliárdokat az ablakon? Hát minek, amikor azt sokkal populárisabb módon is el tudjuk költeni?

17:33 - Hát nem eltüntették a teljes dokumentumot? Pont most, amikor nekiálltam volna elolvasni és kivesézni a teljes szöveget. Úgy néz ki a hatalom mégsem Istentől való, hanem Orbántól, vagy az alkotmány-előkészítő bizottságtól, vagy esetleg a rendszergazdától...

 hangorienidiocc.blog.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése