2010. november 12., péntek

Fidesz: Mi nem fizetünk különadót

Budapest — "A magas végkielégítések pártállástól sértik az emberek igazságérzetét" – állította szerdán Lázár János, aki szerint nem csak a leköszönt szocialista állami vezetőknek, de az első Orbán-kormány tagjainak is meg kellene gondolniuk, hogy befizessék 2002-es végkielégítéseik után a büntetőadót.

Mint a Blikk korábban megírta, kormánypártok olyan jogszabályt akarnak elfogadtatni a parlamenttel, hogy öt évre visszamenőlegesen 98 százalékos adót vessenek ki az állami vezetők és az önkormányzati, illetve állami cégek főnökeinek végkielégítéseire és szabadságmegváltásaira. Csakhogy milliós búcsúpénzeket 2002-ben is kaptak kormánytagok, akik most nem szívesen beszélnek arról, hogy - Lázár ajánlása szerint - önkéntes alapon ők is tejeljenek.
– Nincs különbség szocialista és fideszes végkielégítés között – erősítette meg Lázár a Blikknek. – A törvény szerint nem kell utólag adózni a még 2002-ben felvett összegek után, de semmi nem tiltja, hogy bárki fizessen. A legtöbb juttatást felvett volt kormánytagokat megkeresem, és elmondom nekik, hogy ez a frakció álláspontja.

Lázár János csak kéri, és nem kötelezi a fideszes politikusokat a fizetésre

A frakcióvezető jó példával jár majd elöl, benyújtott javaslata mélyen a pénztárcájába vág. 2006-ban és 2010-ben bevallása szerint összesen körülbelül 3,5-4 millió forint szabadságmegváltást vett fel hódmezővásárhelyi polgármesterként. Állítása szerint a két összeget összevonja, így bőven a határ fölé kerül, s adózni fog. A pénz egyébként meg sem melegedett nála, hiszen azonnal felajánlotta egy gyermekek oktatását segítő alapítványnak.
A frakcióvezető ötlete nem aratott osztatlan sikert fideszes körökben, mondhatni senki nem csatlakozott hozzá. Orbán Viktor miniszterelnöknek bő 2 milliót kellene felajánlania, de a jelek szerint ez elmarad. Szóvivője, Szíjjártó Péter azt közölte: Orbán mindig a törvények szerint jár el. Hasonló választ kaptunk Varga Mihálytól, a miniszterelnökség államtitkárától.
– Egy állami vezető a saját juttatásaival nem foglalkozik. Amit részére munkája ellenértékeként megállapít a törvény, azt köszönettel elfogadja – nyilatkozta a kérdésre Hende Csaba honvédelmi miniszter. Megkérdeztük a többi érintettet is, de tőlük egyelőre nem kaptunk választ.
A 98 százalékos adó első hallásra elborzasztó, ám már nem ennyit kellene fizet az első Orbán-kormány tagjainak. – 2002-ben az érintettek már adóztak az akkori 38 százalékos kulccsal – mondta a Blikknek egy neve elhallgatását kérő adószakértő. – Most az elmaradt különbözetet kellene rendezni, ami a 2 millió feletti összeg 60 százaléka.
A szocialisták fele adózik
Háborognak a 98 százalékos adó miatt a szocialisták, az MSZP-frakció 58 tagjából 30-at érint a 98 százalékos adó. Nekik várhatóan pár százezer forinttól akár több millió forintig kell fizetniük. – Elfogadhatatlannak tartjuk ezt a törvényjavaslatot – mondta a Blikknek Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője. – Én államtitkárként se több, se kevesebb pénzt nem kaptam, mint amennyit a törvény előírt. A morálisan megkérdőjelezhető végkielégítéseket mi is elítéljük, de nem szabad büntetőadóval sújtani a törvény alapján járó juttatásokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése