2010. november 23., kedd

Felhördültek a spanyolok a szavazás közben elélvező nő videóján

 "Szavazni öröm" - ez az üzenete a katalán Fiatal Szocialisták kampányvideójának, amely felháborodást váltott ki Spanyolországban. A videón szereplő fiatal nőnek a szavazata leadása közben orgazmusa van. A spanyol esélyegyenlőségi miniszter szerint a felvétel félrevezető, mert nem igaz.

Több spanyol politikus is kritizálta a katalóniai Fiatal Szocialisták kampányvideóját, amelyen egy nő szavazás közben - a szavazóbizottság megrökönyödésére - előbb különösen izgatottá válik, majd, miközben bedobja a cédulát az urnába, orgazmust él át. A reklámszöveg szerint "szavazni öröm" (Votar és un plaer). 



A BBC szerint a videót - amely a novemberi regionális választásokra készült - szocialista és ellenzéki politikusok is bírálták, az esélyegyenlőségi miniszter "félrevezetőnek" nevezte. Hozzátette, "ha a videón látottak igazak lennének, a részvétel nagyban megnövekedne". A konzervatív ellenzéki Katalán Néppárt vezetője, Alicia Sanchez-Camacho úgy fogalmazott, a felvétel a nők méltósága elleni támadás. A szocialista párti egészségügyi miniszter, Leire Pajin pedig azt kérte a pártoktól, hogy mutassanak tiszteletet a nők iránt, és viselkedjenek felelős politikusok módjára.

A BBC szerint akadtak ugyanakkor olyanok, akik szerint nem lépte át a határt a felvétel. A Katalán Szocialista Párt vezetője, José Montilla szerint például "ha ez a videó arra buzdítja az embereket, hogy menjenek el szavazni, akkor nem szolgál rossz célt". Igaz, egy televíziós interjúban meglepve tudta meg, hogy saját pártjának ifjúsági szárnya készítette a kampányvideót.



A katalóniai Zöld Koalíció vezetője, Joan Herrera pedig úgy kommentálta a felvételt: "szerintem nagyon nehéz lenne elélvezni attól a ténytől, hogy valaki a jelöltekre szavaz, magamat is beleértve". A videót már több százezren látták a Youtube videómegosztó szájton.

Origo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése